Gnawa uitgelegd door initiatiefnemer Mustapha Barbouch

Bezoekersreacties

Gnawa Festival 2019

Gnaoua' of 'Gnawa is een rijk Marokkaans repertoire van oude Afrikaanse islamitische spirituele, religieuze liederen en ritmes. Het goed geconserveerde erfgoed combineert rituele poëzie met traditionele muziek en dans. De muziek wordt vanuit origine en voornamelijk uitgevoerd in Lila (Arabische nacht) waarbij hele gemeenschappelijke feestavonden gewijd zijn aan gebed en genezing, geleid door de Gnawa maalem, of meester-muzikant, en hun mede-muzikanten en dansers. Hoewel veel van de invloeden die deze muziek hebben gevormd kunnen worden herleid tot West-Afrika ten zuiden van de Sahara, is de traditionele praktijk geconcentreerd in Marokko. Tegenwoordig heeft Gnawa-muziek zich verspreid over vele andere landen in Afrika, Europa en de Verenigde Staten.

Gnawa-muziek is een van de belangrijkste muzikale stromingen in Marokko. De bevolking houdt overweldigend van Gnawa-muziek en Gnawas 'Maalems' worden zeer gerespecteerd en genieten een sterrenstatus die wij kennen bij bijvoorbeeld Hollywoodacteurs, bekende internationale artiesten en/of kunstenaars.

Het Gnawafestival Den Haag is een initiatief van Stichting Multicultureel Jongerengeluid in samenwerking met Amare, Het Nationale Theater, PAARD, Korzo Theater en ProJazz The Hague.