2e Europese editie

06 t/m 09
November

Den Haag

 

programma.

Koninklijke Schouwburg
Za 19 oktober

20.15 - 00.00

Melk & Dadels

Na het succesvolle Nobody Home en Othello maakte regisseur Daria Bukvić samen met ex-parlementariër en schrijver Tofik Dibi de voorstelling Melk & Dadels.'It's a man's world' is wat veel mensen denken over de Marokkaanse gemeenschap.

 

Deze voorstelling met rauwe, persoonlijke en speelse getuigenissen van vier jonge Marokkaans-Nederlandse actrices zal daar voorgoed verandering in brengen. Hun verhalen zijn hard en duidelijk over de pijn, en zacht en kwetsbaar over de vreugde in de Marokkaanse én Nederlandse cultuur.


GNAWA PRE-PARTY

Na de voorstelling is er een Gnawa festival pre-party in de foyers van de Koninklijke Schouwburg met Samira's Blues.
Bekijk hier alvast een voorproefje

PAARD
Wo 6 november

19.30 - 23.30

Bombino

Het festival trapt af met de openingsact Bombino op woensdag 6 november in het PAARD. Het was 2013 toen uit het niets deze gitaarvirtuoos de muziekwereld verraste met zijn prachtplaat 'Nomad’. Langzaam maar zeker imponeerde Bombino elke rock- en bluesliefhebber, onder wie Keith Richards en Charlie Watts.

Bombino speelde in 2016 al in het PAARD met zijn woestijnblues en pijlsnelle gitaaracrobatiek a la Jimi Hendrix en Carlos Santana. Een concert wat je zeker niet mag missen tijdens het Gnawa Festival.

KORZO
Do 7 november

20.30 - 22.50

Mehdi Nassouli & Amsterdams Andalusisch Orkest

Van het PAARD gaan we door naar Korzo.
Hier treedt de rijzende ster Mehdi Nassouli op samen met het Amsterdams Andalusisch Orkest. Mehdi is een muzikale veelvraat gevormd in de gnawa-cultuur uit het zuiden van Marokko. Hij bespeelt de guembri, een tranceopwekkende driesnarige basluit. Mehdi's muziek heeft wortels in Sub-Sahara-Afrika uit de tijd van de slavernij en invloeden uit de soefi-traditie. De muziek laat zich makkelijk mengen. Zelfs met de contrasterende Arabo-Andalusische muziek die oorspronkelijk in de hoven van het Iberische schiereiland en Noordelijk Afrika klonk.

ZUIDERSTRANDTHEATER
Za 9 november

20.00 - 23.30

ZUIDERSTRANDTHEATER
Za 9 november

20.00 - 23.30

Hamid El Kasri

Afsluitend van het festival speelt Hamid El Kasri in het Zuiderstrandtheater. El Kasri, geboren in Noord-Marokko, begon zijn carrière op zevenjarige leeftijd bij de 'maîtres' Aloune en Abdelouahed Stitou. Hij combineert Gnawa uit zowel het noorden als het zuiden van Marokko. Het Marokkaanse publiek beschouwt hem als een van de favoriete 'maâlems' (meesters). Hij werkte samen met o.a. Snarky Puppy en Joe Zawinul van Weather Report.

*Onderdeel van dubbelconcert met Nass El Ghiwane

Nass El Ghiwane

'The Rolling Stones van Afrika'


De tweede headliner is Nass El Ghiwane; een muzikale groep opgericht in 1971 in Casablanca en nog steeds razend populair onder jong en oud. Ze inspireerden Jimi Hendrix, Bob Marley, Peter Gabriel en de Rolling Stones met hun interpretatie van chaabi, de Marokkaanse popmuziek.

*Onderdeel van dubbelconcert met Hamid El Kasri
 

gnawa.

'Gnaoua' of 'Gnawa is een rijk Marokkaans repertoire van oude Afrikaanse islamitische spirituele, religieuze liederen en ritmes. Het goed geconserveerde erfgoed combineert rituele poëzie met traditionele muziek en dans. De muziek wordt vanuit origine en voornamelijk uitgevoerd in Lila (Arabische nacht) waarbij hele gemeenschappelijke feestavonden gewijd zijn aan gebed en genezing, geleid door de Gnawa maalem, of meester-muzikant, en hun mede-muzikanten en dansers. Hoewel veel van de invloeden die deze muziek hebben gevormd kunnen worden herleid tot West-Afrika ten zuiden van de Sahara, is de traditionele praktijk geconcentreerd in Marokko. Tegenwoordig heeft Gnawa-muziek zich verspreid over vele andere landen in Afrika, Europa en de Verenigde Staten.

Gnawa-muziek is een van de belangrijkste muzikale stromingen in Marokko. De bevolking houdt overweldigend van Gnawa-muziek en Gnawas 'Maalems' worden zeer gerespecteerd en genieten een sterrenstatus die wij kennen bij bijvoorbeeld Hollywoodacteurs, bekende internationale artiesten en/of kunstenaars.

Het Gnawafestival Den Haag is een initiatief van Stichting Multicultureel Jongerengeluid in samenwerking met Het Nationale Theater, Zuiderstrandtheater, PAARD en Korzo Theater.

 
 

media.

Artist in Residence

kaartverkoop & Informatie.

Kaarten kunnen los gekocht worden voor elk concert via het desbetreffende theater of concertzaal. Ook is er de mogelijkheid om voor de concerten van Bombino, Mehdi Nassouli & Amsterdams Andalusisch Orkest Hamid El Kasro en Nass El Gwinane een passe-partout* te kopen. (alleen via PAARD) Let op: Melk & Dadels zijn los te verkrijgen en zijn niet bij het passe-partout inbegrepen.

Melk & Dadels + pre-party Gnawa Festival v.a. € 12,50

Bombino € 20,50,-

Mehdi Nassouli & Amsterdams Andalusisch Orkest € 19,-

Hamid El Kasri en Nass El Gwinane € 22,50,-

Passe-partout (tickets PAARD, Korzo, Zuiderstrandtheater)

* Een passe-partout kost € 42,50,- . Alle kaarten los betaalt u € 62,-. U boekt een passe-partout door via de bestelpagina van het PAARD Bombino in uw winkelmand te plaatsen. Na het aanmaken van uw account kunt u vervolgens twee ticketprijzen selecteren. (Normaal / Passe-partout). Selecteer passe-partout en reken af. U ontvangt vervolgens 1 E-ticket per passe-partout in uw e-mail inbox.

Uw passe-partout werkt als volgt. Voorafgaand aan elk concert laat u uw uitgeprinte of digitale passe-partout bij de kassa zien. In ruil daarvoor krijgt u een los kaartje per voorstelling per theater. De passe-partout is persoonsgebonden en kan niet geruild of doorgegeven worden. De organisatie behoudt zich het recht om bezoekers te vragen zich te identificeren.

 

© 2019 All Rights Reserved

  • Facebook - White Circle
  • Spotify - White Circle