Korzo

Asmaa Hamzaoui
& Bnat Timbouktou

Hamzaoui was amper 20 jaar oud toen ze als leidster werd werd verkozen van de groep Bnat Tombouctou (Dochters van Timboektoe); en een van de jongste en zeer zeldzame vrouwelijke ambassadeurs van de Gnaoua-cultuur. Ze erfde haar passie van haar vader, de beroemde Maâlem Rachid Hamzaoui. Van jongs af aan leerde ze de guembri spelen en vergezelde ze haar vader bij vieringen. Sinds 2012 leidt, en treedt ze op met haar eigen groep.

 

Bnat Timboektoe is trouw gebleven aan de traditie, maar heeft een eigen keuze van onderwerpen geïntroduceerd: scheiding, lijden en de herinnering aan Afrika zijn dominante thema's. Ze wonnen geleidelijk een steeds groter publiek, totdat ze werden geselecteerd om in de zomer van 2017 deel te nemen aan de line-up van het beroemde Gnaoua & World Music Festival van Essaouira.

 

Traditioneel spelen deze vrouwen niet tijdens ceremonies en raken ze het instrument alleen aan in een privéomgeving (dit is bijvoorbeeld vaak het geval voor een vrouw die getrouwd is met maâlem) - in het openbaar op het podium staan ​​is nog steeds een taboe. Asmâa Hamzaoui is de uitzondering.

Donderdag 8
september

AsmaaByKhalilMounji.jpg

Amare

Mehdi Nassouli ft. Metropole Orkest

Samen met het Grammy-winnende Metropole Orkest presenteren we een Gnawa concert met het toptalent Mehdi Nassouli en zijn ensemble bestaande uit niemand minder dan pianist Omri Mor (bekend van o.a. Avishai Cohen) en drummer Karim Ziad (bekend van o.a. Joe Zawinul, Khaled, Vince Mendoza) .

De guembri-speler en zanger staat aan de bakermat van de verjonging van de Gnawamuziek. De drummer, multi-instrumentalist en pianist smelten Gnawa, jazz en andere wereldse klanken samen op hun nieuwe album ASSALA.
 

Mehdi Nassouli is een charismatische Marokkaanse guembri-speler met een geweldige stem, die altijd de grenzen van genres opzoekt. Hij speelde in het verleden al met jazzgrootheden als Herbie Hancock en Afrikaanse sterren als Fatoumata Diawara en Alpha Blondy"en is er altijd naar op zoek om de grenzen van zijn muziek en wereld te verbreden.
 

Omri Mor is een Israelische componist, pianist en arrangeur die even makkelijk klassieke muziek, jazz als Arabo-andalisische muziek speelt. Jazzliefhebbers zullen hem kennen als de pianist van Avishai Cohen.

 

Drummer Karim Ziad uit Algerije legde de ritmische basis voor Cheb Mami en Cheb Khaled, waarmee hij letterlijk de drijvende kracht achter de Rai was. Van hieruit werd hij drummer in de legendarische jazzband The Zawinul Syndicate en in dat gedachtengoed van fusion zijn way of life.
 

Metropole Orkest onder leiding van Tom Cohen geeft deze avond extra verdieping aan. Het orkest werd maar liefst 20 keer genomineerd voor de Grammy’s en won er drie. werkte met staat bekend om haar samenwerkingen Cohen staat er om bekend Arabische en Joodse muziek samen te laten smelten in spectaculaire orkestrale producties.

Zaterdag 10
september

Mehdi Nassouli 2.jpg

Het Nationale Theater

Zaterdag 10
september

Zohra's Feestje (8+)

ZEBARBAR & De Studio

ZEBARBAR pakt een mooi en gevoelig thema aan: de geheimen van grootouders en de speciale band tussen de kleinkinderen en hun grootouders. In februari 2021 speelde een online versie van de voorstelling voor de bibliotheken in Brussel en daar bleek dat het thema alle kinderen beroerde. De gesprekken nadien waren levendig en intens. Veel kinderen met migratieachtergrond hebben te maken met een breuk in de familiegeschiedenis: grootouders die alles hebben achtergelaten en die een nieuw leven in een onbekende omgeving moesten opbouwen. Iedere familie heeft zo zijn breuk of trauma en iedere familie gaat daar verschillend mee om. 
 
De Studio werkt samen met ZEBARBAR om nieuwe verhalen te vertellen in een superdiverse samenleving. De verbindende kracht van verhalen en theater kleuren het palet van de verbeelding in de stad. 

Zohra's feestje 5 - ZEBARBAR & De Studio © Karolina Maruszak.jpg

Het Nationale Theater

Zaterdag 10
september

Volgens mij ben ik een Jood

Soufiane Moussouli

Wat als jij een moslim bent en de ander een jood is? Of jij een Nederlander, de ander Marokkaan, Syrier, Afghaan? De ene straight hetero en de andere gay? De ene wit, de ander zwart? Wat als men elkaar niet kent, maar denkt te weten wat die daar is? Wat als je jezelf niet kent? Volgens mij ben ik een Jood verkent deze vragen met een even kleurrijk als verrassend liefdesverhaal dat ons onder andere meevoert naar taxi’s in Tanger, de Ajax-viering in Amsterdam en het checkpoint bij de klaagmuur. 

Een verzameling verhalen van een oprechte zoektocht naar relaties tussen mensen van verschillende religies, gebaseerd op persoonlijke ervaringen en een stuk geschiedenis.

volgens mij ben ik een jood.jpeg
Natacha Atlas by Samir Bahrir 004 B&W.jpeg

Natacha Atlas

Zondag 11
september

PAARD

Oktober 2019 markeert de release van Strange Days, het gloednieuwe album van de Egyptisch-Britse kunstenaar Natacha Atlas. Natacha Atlas wordt aangekondigd als een van ’s werelds meest onderscheidende stemmen. Op zondag 11 september 2022 vult de kunstenaar de kleine zaal van PAARD met haar uitzonderlijke mix van westerse en Arabische vocalen.

 

Haar album Myriad Road uit 2015, geproduceerd door de legendarische Frans-Libanese jazzmuzikant Ibrahim Maalouf, oogstte lovende kritieken en alom geprezen om zijn subtiele en intieme benadering. Op Strange Days, ontwikkelt Natacha Atlas deze nieuwe richting verder en brengt alles naar een hoger niveau, waarbij ze haar unieke vocale stijl opneemt met levendige instrumentatie, wat meer complexiteit en een verfijnde discipline toevoegt aan haar nieuwe muziek.

Kijk voor het volledige overzicht op de website van de deelnemende theaters en concertzalen.