Amare

Marrakesh by Night
Maâlem Reda Stitou // Abdelwahid Stitou // Mamadou Médra-Jaly Dramé // Hanan Gnawa

Vrijdag 17 december

Als de zon onder gaat komt het leven op straat Marrakesh pas echt tot leven. Samen met de huisband van Maâlem Reda Stitou en heel veel gastartiesten duiken we in de gnawa tradities van lila's, klepperende krakebs en trance-opwekkende bastonen van de gumbri tijdens het programma Marrakesh by Night. 

De uit Tanger afkomstige Maâlem Reda Stitou komt met een speciaal Gnawa programma naar Den Haag. Gespecialiseerd in de Marsaoui-stijl mixt Stitou traditionele Gnawa-muziek met Europese elementen en geniet daardoor steeds meer bekendheid. Zijn liefde voor fusion en wereldmuziek maakt zijn geluid verrassend eclectisch. Voor het programma Marrakesh by Night nodigt hij onder andere Abdelwahid Stitou uit. Op dit moment staat hij bekend als een van de bekendste maalems van Marokko en wordt geliefd om zijn traditionals binnen het gnawa genre. 

 

Het tweede deel van de avond wordt ingevuld door Mamadou Médra-Jaly Dramé. De virtuose bespeler van de kora behoeft weinig introductie zodra hij zijn instrument oppakt. Geboren in Senegal, en tegenwoordig gevestigd in Brussel staat hij bekend als een van de frisse geluiden van de Belgische folkmuziek scene. Dramé neemt Hanan Gnawa mee. Samen verzorgen ze een vette crossover tussen jazz en traditionele gnawa samen met de huisband is van Rida Stitou. 

Maalem Rida Stitou foto.jpg

Het Nationale Theater

Volgens mij ben ik een Jood
Soufiane Moussouli

Wat als jij een moslim bent en de ander een jood is? Of jij een Nederlander, de ander Marokkaan, Syrier, Afghaan? De ene straight hetero en de andere gay? De ene wit, de ander zwart? Wat als men elkaar niet kent, maar denkt te weten wat die daar is? Wat als je jezelf niet kent? Volgens mij ben ik een Jood verkent deze vragen met een even kleurrijk als verrassend liefdesverhaal dat ons onder andere meevoert naar taxi’s in Tanger, de Ajax-viering in Amsterdam en het checkpoint bij de klaagmuur. 
 

In een fictief verhaal neemt de jonge theatermaker en storyteller Soufiane Moussouli je mee in zijn reis op zoek naar zijn jeugdvriend Ismaël, een Marokkaanse Jood geboren in Limburg. Hij vliegt langs de geschiedenis van de joden in Marokko, Nederland en Israël/Palestina en neemt zich geen enkel blad voor de mond. Staan joden en moslims echt lijnrecht tegenover elkaar of zijn er verhalen die wij nog niet kennen?

Volgens mij ben ik een Jood is een verzameling verhalen van een oprechte zoektocht naar relaties tussen mensen van verschillende religies, gebaseerd op persoonlijke ervaringen en een stuk geschiedenis.

Vrijdag 17 december

volgens mij ben ik een jood.jpeg