Zaterdag 12 september

Den Haag

Parade

Voor de tweede keer organiseren we de Gnawa - Lahay Parade. We trekken met 10 Gnawa musici dwars door het centrum van Den Haag waarbij we op straat zullen spelen, zingen, dansen en plezier maken. Natuurlijk ben je vrij om mee te lopen, te dansen en te zingen. De parade begint om 16.00 uur bij Korzo in Den Haag. We vervolgen onze weg door de Grote Marktstraat, de Passage, de grote kerk om uiteindelijk bij Theater aan het Spui te eindigen. Deelname is gratis.

Het Nationale

Theater

Theatrale lezing

De Waterbruid

Tahar ben Jelloun (1944) is een Marokkaanse romanschrijver, dichter en essayist. Ben Jelloun schrijft in het Frans, hoewel het Arabisch zijn moedertaal is. Hij schreef voor diverse tijdschriften en kranten, waaronder Le Monde. Zijn roman Gewijde Nacht (een vervolg op L'Enfant de sable) won de Prix Goncourt. Het toneelstuk La fiancée de l’eau, vertaald als De waterbruid, schreef hij in 1984.

Tekst: Tahar Ben Jelloun
Bewerking: Erna van de Berg
Spel: Soumaya Ahouaoui, Tamar van den Dop en Nora Akachar

Het Nationale Theater i.s.m. Trauma’s van Nora

 

Actrices Soumaya Ahouaoui, Tamar van den Dop en Nora Akachar lezen een bewerking van de tekst De waterbruid, naar het boek van Tahar Ben Jelloun. In een klein dorp in de Atlas is een geplande bruiloft aanleiding voor een opstand tegen een dominante, eeuwenoude cultuur. Malika, de aanstaande bruid, verzet zich tegen de tradities van het geregelde huwelijk.

Na afloop van het stuk is er een gesprek tussen jonge vrouwen van nu: hoe belangrijk zijn de huidige structuren, waar houden ze je tegen, waar zou jij je van willen bevrijden?  

De voorstelling speelt tijdens het Gnawa Festival. Bevrijding is binnen Gnawa een belangrijk thema. De mens moet naar de natuur blijven luisteren en niet vasthouden aan vastgeroeste regels en aan zichzelf opgelegde wetten. Hierdoor raken ze steeds verder verwijderd van die natuur. Mannen profiteren wel van deze structuren, het is dus niet voor niets dat in De waterbruid een vrouw in opstand komt en vecht voor haar vrijheid.

Korzo

Maâlem Reda Stitou

In Korzo treedt de uit Tanger afkomstige Maâlem Reda Stitou twee keer op. Hij is gespecialiseerd in de Marsaoui-stijl en geniet met zijn mix van traditionele Gnawa-muziek met Europese elementen steeds meer bekendheid. Zijn liefde voor fusion en wereldmuziek maakt zijn geluid verrassend eclectisch.

Geboren in 1970 in Tanger leerde hij al op tienjarige leeftijd Karkaba spelen in het huis van zijn grootmoeder. Door haar werd hij op geïntroduceerd tot de Gnawamuziek en dat bleek gelijk liefde op het eerste gezicht. Net als zijn vader is hij gespecialiseerd in de de Marsaoui-stijl wat heeft geleidt tot grote erkenning van het publiek en zijn collega's. (o.a. Hamid el Kasri en Abdelah El Gord).

Verwacht vanavond een uitzonderlijke mooie lila waarmee Maâlem Reda Stitou en zijn ensemble je in hogere tranceachtige sferen brengen.

Nieuwe Kerk

Shakuar

ft.

Residentie Orkest

Shakuar, een in Nederland gevestigde groep, weerspiegelt een dynamische culturele ruimte die put uit verschillende muzikale tradities. Of het nu uit de Laaglanden, de Sahara of de Kalahari komt, er is één rode draad: transcendentie. Eeuwenoude Afrikaanse en Europese mystiek en zang komen samen in hedendaagse elektronische stijlen.

 

Shakuars concept van muzikale ervaring draait om de 24-uurs cyclus van dag en nacht - een reis door duisternis en ontwaken. Tijdens hun set reist de band binnen verschillende sonische podia en sferen. Van het spirituele naar het alledaagse; van eenzaamheid en verlangen naar feest; van specifieke culturele grenzen naar grenzeloosheid.

Speciaal voor deze gelegenheid treedt Shakuar op met een ensemble van het Haagse Residentie Orkest.

© 2019 All Rights Reserved

  • Facebook - White Circle
  • Spotify - White Circle