Zondag 12 september

Het Nationale

Theater

De Muziekkaravaan van Noord-Afrika (6+)

Ga mee met de karavaan van acteur Karim El Guennouni en de band Kasba op een muzikale rondreis langs de landen van Noord-Afrika.

Karavanen waren groepen handelsreizigers die vanaf de 10e eeuw door Noord-Afrika trokken. Ze waren op weg naar het oosten, naar landen als Arabië, Perzië en het oude China. Eeuwenlang namen deze groepen kennis en producten met zich mee en verspreidden deze over de regio. Dit zorgde voor veel kruisbestuivingen tussen culturen. Ook heeft het een grote bijdrage geleverd aan de Noord-Afrikaanse muziek, literatuur en vertelkunst.

De Muziekkaravaan van Noord-Afrika volgt het spoor van de oude karavanen en neemt je mee naar Marokko, Algerije, Tunesië, Libië en Egypte, waar je kennis maakt met de unieke eeuwenoude geschiedenis en de muzikale tradities van deze landen. Wist je bijvoorbeeld dat er alleen al in Marokko wel vijftien verschillende muziekstijlen zijn? Sluit gezellig aan bij de Muziekkaravaan en maak kennis met de rijkdom van culturen.

Nieuwe Kerk

Cafe Marrakesh

Nouba Flamenco

Het Nederlandse Marmoucha Collectief brengt een tijdloze muziekvoorstelling waarin Andalusische en Arabische muziek samenkomen met Flamencomuziek en dans.

Andalusische muziek kent een traditie in Marokko die nog steeds springlevend is. De zogenaamde Arabo-Andalusische muziek kwam in de middeleeuwen tot bloei op het Iberische schierland Al-Andalus dat toen grotendeels in handen was van Islamistische heersers. Deze tijd in de geschiedenis stond bekend als als een vreedzame periode waarbij religieuze tolerantie hoog in het vaandel stond en kunsten en wetenschappen bloeiden als nooit tevoren.

Na de Spaanse herovering in 1492 vluchtten de meeste joden en moslims naar Noord-Afrika waarbij zij de Andalusische muziekcultuur met zich meenamen. In landen als Marokko, Algerije en Tunesië brachten zij dit genre verder tot ontwikkeling.

De muziekvoorstelling Nouba Flamenco neemt je mee op een waanzinnige muzikale reis door de geschiedenis van het bijzondere Flamencorepertoire.

© 2019 All Rights Reserved

  • Facebook - White Circle
  • Spotify - White Circle